Inmiddels zijn er meer dan 2000 theepotten te bewonderen, maar het is natuurlijk ooit met één theepot begonnen. De theepot waar het ooit allemaal mee begonnen is, is een olifantentheepot. Deze theepot kreeg de moeder van Saskia van haar buurvrouw in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Toen kwam de herinnering naar boven dat thuis bij haar ouders een theepot in de vorm van een zwarte poes was. Deze theepot van Nederlands fabrikaat ( Mosa) wilde ze toen graag hebben en ze ging op zoek. Plaatste een oproep in het weekblad Panorama. En daar kreeg ze vele reacties op. En schoonzoon Frits was in het bezit van een NS jaarabonnement dus werd hij gecharteerd om alle theepotjes in het hele land op te halen. De verzameling was geboren. En dan kom je ineens overal 'gekke' theepotten tegen. In de Looier, op rommelmarkten, op de spiegelgracht werden nog  meer theepotten gevonden. En toen ging ze verhuizen. Van Amsterdam naar Leiderdorp en dat huisje was een stuk kleiner. Dus wilde ze de verzameling opdoeken. Saskia en Frits vonden het erg jammer dat de verzameling uiteen zou vallen. Ze namen de verzameling over. En Saskia's moeder heeft nog vele jaren kunnen genieten van het feit dat haar verzameling werd uitgebreid. Het eerste wat ze altijd vroeg  als ze op bezoek kwam: "Frits heb je nog nieuwe theepotten". En dan moest ze eerst de nieuwe aanwinsten zien.

Inmiddels zijn we bijna dertig jaar verder na de overname van de verzameling door Saskia en Frits. Toen waren het er 65. En in december 2010 waren het er 585. Frits en Saskia hebben vele winkeltjes, markten en uiteraard Marktplaats.nl afgestruind voor nieuwe aanwinsten. Elke vakantie moest er tenmninste een theepot gescoord te worden om aan de verzameling toe te voegen. De verhuizing van Saskia en Frits van Weert naar een oude bakkerij op het ST Cornelisplein te Swartbroek maakte het ook mogelijk de theepotten tentoon te stellen voor een ieder die dat wilde. Tijdens de openingstijden van de winkel van Saskia Lavell, glasgravures,  kan een ieder de theepotten bewonderen.

In januari 2011 werden Saskia en Frits benaderd door de dochter van mevrouw de Jong uit de Amsterdamse Kinkerbuurt. Zij had ook een verzameling van 'gekke' theepotten. Dat waren meer dan 700 exemplaren. Mevrouw de Jong ging kleiner wonen en zocht een goede plek om haar verzameling onder te brengen. Saskia en Frits togen naar Amsterdam om de verzameling te bekijken. En de aanblik van die verzameling overtrof alle verwachtingen. Er waren vele theepotten bij, die een fraaie aanvulling op de bestaande verzameling vormden. Over de prijs werden ze het ook snel met mevrouw de Jong eens. En toen was het inpakken. Zeventig grote verhuisdozen werden in een gehuurde vrachtauto geladen en naar Swartbroek gebracht. In Swartbroek ging alles op de benedenverdieping op de schop om een fraai museum in te richten. En het resultaat daarvan werd voor het eerst aan het publiek getoond op de open dag op 3 april 2011.

En het is toch wel uniek. Mevrouw de Jong begon haar verzameling met een rode poezentheepot. De verzamelingen van twee Amsterdamse vrouwen die eigenlijk met hetzelfde item begonnen zijn worden in het leukste dorpje van Limburg Swartbroek samengebracht. Het mag nu echt een museum genoemd worden daar aan het St. Cornelisplein 2 in Swartbroek.